Νέα-Συμβουλές Υγιεινής Διατροφής



Αυγά μάτια με σπανάκι (Μερίδες 4)

Υλικά:

600 γραμμάρια σπανάκι

4 αυγά

2-3 σκελίδες σκόρδο

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 κουταλιά λάδι

πάπρικα, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Πλένουμε το σπανάκι μας πολύ καλά και το ψιλοκόβουμε. Πλένουμε λίγο ακόμα όσο είναι ψιλοκομμένο αφού το τοποθετήσουμε σε σουρωτήρι. To βράζουμε ελαφρώς για 2-3 λεπτά, το τοποθετούμε στο σουρωτήρι και το στραγγίζουμε καλά.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι που αλείφουμε με το λάδι και σωτάρουμε ελαφριά τα κρεμμύδια.

Προσθέτουμε το σκόρδο και το σπανάκι για περίπου 4-5 λεπτά μέχρι τα υγρά να αρχίζουν να μειώνονται.

Ρίχνουμε πιπέρι και αλάτι. Μπορούμε να ρίξουμε και λίγη πάπρικα για χρώμα και την ιδιαίτερη της γεύση.

Απλώνουμε το σπανάκι στο τηγάνι ομοιόμορφα και μόλις φύγουν τα υγρά του λίγο ανακατεύουμε καλά. Μόλις το μείγμα γίνει ομοιόμορφο ανοίγουμε με την σπάτουλα ελαφρώς 4 τρύπες.

Ρίχνουμε τα αυγά μέσα στην τρύπες που κάναμε.

Χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε τα αυγά να "δέσουν" το μείγμα. Μπορούμε να κάνουμε τα αυγά μελάτα ή πιο σκληρά. Για να γίνουν και από πάνω τα αυγά κλείνουμε το καπάκι ώστε οι υδρατμοί να "ψήσουν" και τον κρόκο του αυγού.

Μόλις γίνουν τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν να δέσει το όλο μείγμα.

Για το σερβίρισμα αν θέλουμε ολόκληρο το μείγμα παίρνουμε δύο μεγάλα πιάτα. Σκεπάζουμε το τηγάνι με το πιάτο και αναποδογυρίζουμε ώστε να πέσει το φαγητό στο πιάτο. Μετά παίρνουμε το άλλο πιάτο και το βάζουμε πάνω από το πρώτο πιάτο. Κάνουμε το ίδιο μέχρι να έχουμε το τέλειο σερβίρισμα.

 


Κινόα με μπρόκολο και σως από καρότο-τζίντζερ (Μερίδες 2 - 3)

Υλικά:

250 γρ. κινόα

1 μπρόκολο

300 γρ. καρότα

½  λεμόνι (το χυμό του)

3 κ.σ. ελαιόλαδο

λίγο τζίντζερ

αλατι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Αφού πλύνουμε τα λαχανικά μας, χωρίζουμε το μπρόκολο σε μπουκετάκια, κόβουμε τα καρότα σε κομμάτια και τα βάζουμε στον ατμομάγειρα , ή απλά τα βράζουμε.

Ξεπλένουμε καλά σε λεπτό σουρωτήρι το κινόα και το βράζουμε σε αλατισμένο νερό για περίπου 12'. Αν χρειαστεί το σουρώνουμε.

Σε βαθύ δοχείο φέρνουμε μαζί τα ατμιστά/βραστά καρότα, το τζίντζερ, το λεμόνι, το ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο και πολτοποιούμε καλά με το ραβδομπλέντερ.

Σερβίρουμε όσο είναι ακόμα όλα ζεστά .

 

Φιλέτο κοτόπουλο  με κατίκι (Μερίδες 4)

Υλικά:

4 φιλέτα στήθος χωρίς πέτσα (500γρ)

1 ποτηράκι λευκό κρασί 100ml

2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

Κατίκι Δομοκού 100γρ

Πιπέρι ολόκληρο πράσινο ή κόκκινο γλυκό

Αλάτι

Εκτέλεση:

Σοτάρουμε τα φιλέτα σε αντικολλητικό τηγάνι με το κρασί σε χαμηλή φωτιά για 15΄.

Τα ροδίζουμε και από τις δυο μεριές μέχρι να εξατμιστεί το κρασί.

Τα περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε το αλάτι και το πιπέρι και κλείνουμε το καπάκι του τηγανιού και αφήνουμε το κοτόπουλο να σιγοβράσει στον αχνό του για 15΄.

Στη συνέχεια, αφαιρούμε το καπάκι, περιχύνουμε τα φιλέτα με το κατίκι και τα ροδίζουμε (στο φούρνο) στο γκριλ.Γαρνίρουμε με το πιπέρι και …καλή όρεξη.

 

Ψάρι με πράσα (Μερίδες 4)


Υλικά:

4 κουταλιές λάδι

1 κιλό πράσα

½ κιλό σέλινο

5 φρέσκα, ψιλοκομμένα κρεμμύδια

3 κουτ. ψιλοκομμένος μαϊντανός

200 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες

300 γρ νερό ή ζωμός λαχανικών

1 κιλό σε φέτες πεσκαντρίτσα,

Αλατοπίπερο

Εκτέλεση:

 

Ζεσταίνεις το λάδι σε κατσαρόλα και σοτάρεις τα πράσα,το σέλινο και τα κρεμμυδάκια για 5’, να μαλακώσουν. Προσθέτεις το μαϊντανό, τις ντομάτες, το ζωμό/νερό, αλατοπιπερώνεις και αφήνεις να σιγοβράσουν για 15-20΄. Ρίχνεις το ψάρι στην κατσαρόλα και αφήνεις να σιγοβράσει για 15-20 λεπτά.

 


Γύρος άπαχος από ψαρονέφρι (Μερίδες 4)

Υλικά:

700γρ. ψαρονέφρι κομμένο σε λωρίδες

1 σκελ. σκόρδο

1/2 κρεμμύδι σε φέτες

1 κουταλιά ελαιόλαδο/ άτομο

ξύδι

ρίγανη, θυμάρι, δενδρολίβανο

1/2 κουταλιά μέλι

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά. Μαρινάρουμε για τουλάχιστον 2 ώρες ή καλύτερα για όλο το βράδυ και ψήνουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι χωρίς επιπλέον λάδι σε δυνατή φωτιά ώσπου να μαλακώσει το κρέας ή σε λαδόκολλα στο φούρνο.

 

Κρέπες με φρούτα (4-5 μερίδες)

Υλικά:

1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1,5 κούπα γάλα 1.5%

1-2 αυγά

1 πρέζα αλάτι

Διάφορα φρούτα αποξηραμένα (σύκα, σταφίδες, χουρμάδες κ.λπ.)

Εκτέλεση: Βάζουμε το αντικολλητικό τηγάνι στο μάτι στους 200 περίπου βαθμούς.

Ανακατεύουμε στο χέρι τα αυγά με το γάλα πολύ καλά. 

Ύστερα ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. 

Με μια βαθιά κουτάλα ρίχνουμε λίγη ζύμη στο τηγάνι, τοσο που να καλύψει τον πάτο του. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.       
Πριν από κάθε κρέπα βάζουμε ένα κουταλάκι λάδι στο τηγάνι έτσι ώστε η κρέπα να γυρίζει εύκολα με μια σπάτουλα και να μην κολλάει. Γεμίζετε τις κρέπες με τα αποξηρανένα φρούτα, γαρνίροντας με λίγη σαντιγί.           

Η 1η κρεπα συχνά κολλάει ή καίγεται επειδή το τηγάνι δεν είναι έτοιμο

ακόμα, αλλά εσείς δεν πτοείστε - συνεχίζετε!


 

Copyright © 2012 adynatizw.gr All Rights Reserved.
powered by Softways S.A.