Νέα-Συμβουλές Υγιεινής Διατροφής

Ρεβίθια με κριθαράκι (4 μερίδες)

Υλικά:

250 γραμ. ρεβίθια μουσκεμένα σε νερό αποβραδίς

1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι

1/2 φλιτζάνι χοντρό κριθαράκι

4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

αλάτι

νερό

χυμός λεμονιού

πιπέρι κατά βούληση

Εκτέλεση:

Στραγγίζετε τα ρεβίθια και τα βράζετε ώσπου να μαλακώσουν. Ρίχνετε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι, το αλάτι, το ελαιόλαδο και, αφού προσθέσετε το ανάλογο νερό, το κριθαράκι. Αφήνετε το φαγητό να ψηθεί μέχρι να γίνει σαν πηχτή σούπα. Σερβίρεται ζεστό ή κρύο, προσθέτοντας κατά βούληση στο πιάτο λεμόνι και πιπέρι.

 

Πιλάφι βρώμης (4 μερίδες)

Υλικά:

250 γραμ. νιφάδες βρώμης

1  ψιλοκομμένο κρεμμύδι

1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

3 ποτήρια νερό

1 κλωναράκι θυμάρι

1 φύλλο δάφνης

αλάτι

Εκτέλεση:

Σοτάρετε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο με το κρεμμύδι ώστε να ξανθύνει λίγο. Προσθέτετε τη βρώμη, ανακατεύετε καλά και ρίχνετε μέσα το νερό. Κατόπιν προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε το φαγητό να βράσει για περίπου 1 ώρα. Τρώγεται ζεστό.

 

Αχλαδόπιτα νηστίσιμη

Υλικά:

Για τη ζύμη:

400 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 πρέζα αλάτι

1 κουτ. γλυκού baking powder

120 ml λάδι

120 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού

1 κουτ. γλυκού κανέλα

Για τη γέμιση:

7 αχλάδια φετέλ καθαρισμένα και κομμένα σε κομματάκια

λίγο χυμό λεμονιού

1 κουτ. γλυκού μείγμα για γλυκά (κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο, πιπερόριζα)

1 κουτ. γλυκού κανέλα

120 γραμ. καστανή ζάχαρη

Εκτέλεση:

Αναμιγνύετε σε μπολ το αλεύρι μαζί με τη κανέλα, το baking powder και το αλάτι. Δημιουργείτε στο κέντρο μια λακουβίτσα και ρίχνετε το λάδι. Δουλεύετε το μείγμα με τα δάχτυλα ώστε το αλεύρι να απορροφήσει όλο το λάδι και να γίνει ψιχουλιαστό. Προσθέτετε το χυμό πορτοκαλιού και ζυμώνετε πετυχαίνοντας μια ζύμη μαλακιά και αφράτη (ρίχνετε όσο χυμό πορτοκαλιού χρειάζεται ώστε να γίνει η ζύμη μαλακιά). Σε κατσαρόλα, ρίχνετε τα κομματάκια αχλαδιού μαζί με το χυμό λεμονιού, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά και λίγο νερό. Ψήνετε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά. Μοιράζετε τη ζύμη στα δύο και ανοίγετε δύο φύλλα. Παίρνετε ένα ταψί και στρώνετε στον πάτο πρώτα το ένα φύλλο. Ρίχνετε τη γέμιση και την απλώνετε με σπάτουλα (τη γέμιση θα τη στραγγίξετε για να φύγουν τα πολλά υγρά πριν την απλώσετε πάνω στο φύλλο). Σκεπάζετε με το άλλο φύλλο και χαράσσετε τη ζύμη με μαχαίρι. Αλείφετε με λίγο λάδι. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 40-50 λεπτά περίπου.

Σουβλάκι με γαρίδες (5 μερίδες)

Υλικά:

1 κιλό γαρίδες καθαρισμένες

2  πράσινες πιπεριές

2 κρεμμύδια

300 γραμ. μανιτάρια πλευρώτους

4 κουταλιές ελαιόλαδο

Αλάτι

Πιπέρι

Εκτέλεση:

Αν οι γαρίδες είναι μεγάλες, τις κόβετε στη μέση, αν είναι μικρές, τις περνάτε ολόκληρες εναλλάξ με τις πιπεριές, τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια στα ειδικά ξυλάκια για σουβλάκι, κομμένα όλα σε μέτρια κομμάτια. Τα αλείφετε με ελαιόλαδο, τα πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι και τα ψήνετε στη σχάρα ή στο γκριλ, μέχρι να μαλακώσουν οι γαρίδες και να ροδίσουν τα λαχανικά.

 

Σολομός με μυρωδικά (4 άτομα)

Υλικά:

4 μερίδες φρέσκου σολομού (περίπου 150 γραμ. η κάθε μία)

1/4 ματσάκι μαϊντανού

1/2 ματσάκι άνηθο

1/2 ματσάκι βασιλικό φρέσκο

2 φρέσκα κρεμμυδάκια (τα πράσινα φύλλα μόνο)

3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

Αλάτι

Πιπέρι

Διαφανή μεμβράνη

Ημίχοντρο αλάτι

Εκτέλεση:

Ψιλοκόβετε καλά τα μυρωδικά και το φρέσκο κρεμμυδάκι. Τα ανακατεύετε καλά μέσα σε ένα μπόλ. Αλατοπιπερώνετε τους σολομούς και απλώνετε πάνω τους τα ψιλοκομμένα μυρωδικά. Τυλίγετε καλά τον κάθε σολομό ξεχωριστά, με διάφανη μεμβράνη. Τους βυθίζετε σε ένα κατσαρολάκι με βραστό νερό (προσεκτικά να μη μας ανοίξουν οι μεμβράνες) για περίπου 12-15 λεπτά. Όταν βράσουν, αφαιρείτε τις μεμβράνες και τους σερβίρετε, "δροσίζοντας" τους με λίγο ελαιόλαδο.

  

Σαλάτα με παντζάρι & πορτοκάλι (6 μερίδες)

Υλικά:

4 παντζάρια μεσαίου μεγέθους

4 πορτοκάλια

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Πλένετε καλά τα παντζάρια και τα ρίχνετε σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό, όπως είναι με τη φλούδα τους. Τα βράζετε σε δυνατή φωτιά για περίπου 45 λεπτά, προσέχοντας να μην εξατμιστεί το νερό. Όπως είναι χλιαρά, αφού φορέσετε γάντια, τα ξεφλουδίζετε εύκολα κάτω από το νερό πιέζοντας με τα δάχτυλα. Ξεφλουδίζετε τα πορτοκάλια και με ένα καλό μαχαιράκι ξεχωρίζετε τη σάρκα τους. Τα ανακατεύετε με το παντζάρι που έχετε κόψει σε μέγεθος πορτοκαλιού. Προσθέτετε το ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνετε ελαφρά και ανακατεύετε.

 

Μοσχ. μπιφτέκι λαχανικών (5-6 μερίδες)

Υλικά:

½ κιλό κιμάς μοσχαρίσιος

1 ντομάτα ή 200 γραμ. αποφλοιωμένο ντοματάκι σε κονσέρβα

3 μέτρια καρότα

1 ψιλοκομμένο μέτρο κρεμμύδι

4 φρυγανιές σικάλεως (μουσκεμένες σε νερό)

½ κουτ/κι γλυκού μπέικιν πάουντερ

Μαϊντανός

Αλάτι

Πιπέρι

Ρίγανη

1/4 κουτ/κι κίμινο

1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ τρίβετε το κρεμμύδι, τα καρότα και την ντομάτα (σουρώνετε τη ντομάτα για να μην έχει πολλά υγρά ώστε να μη διαλυθεί ο κιμάς). Στη συνέχεια προσθέτετε το μαϊντανό, τις φρυγανιές (αφού τις στύψετε καλά),τον κιμά και τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνετε το μείγμα καλά και πλάθετε 6 μπιφτέκια. Τα ψήνετε στο φούρνο πάνω σε μία λαδόκολλα, μέχρι να απορροφήσουν όλο τους το νερό, που προέρχεται από τα λαχανικά που έχετε προσθέσει.

 

 

Copyright © 2012 adynatizw.gr All Rights Reserved.
powered by Softways S.A.