ΛΑΧΑΝΟ: Οι αντικαρκινικές ιδιότητες του λάχανου επιβεβαιώνονται από αρκετές κλινικές έρευνες όπου φαίνεται ότι είναι δυνατόν να αναστρέψει προκαρκινωματώδεις μεταβολές της τραχήλου της μήτρας, να εμποδίσει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στο μαστό των γυναικών , ενώ προστατεύει και από καρκίνο του προστάτη μέσω αναστολής δημιουργίας των καρκινικών κυττάρων. Επίσης, φαίνεται να προφυλάσσει και από το ελικοβακτήριο του πυλωρού, το οποίο θεωρείται πλέον ως η πρωταρχική αιτία του έλκους στομάχου. Είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C. H βιταμίνη C παίζει σημαντικό ρόλο στην σύνθεση και διατήρηση του κολλαγόνου, στην παραγωγή θυροξίνης από τον θυρεοειδή αδένα και στην σύνθεση της επινεφρίνης. Είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και προστατεύει άλλα αντιοξειδωτικά όπως τις βιταμίνες Α και Ε, και είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ. Σημαντική είναι η περιεκτικότητα του λάχανου και σε κάλλιο και σε φυτικές ίνες. Υπολογίζεται πως μια μερίδα σαλάτα λάχανου περιέχει πάνω από 2,3 γρ. φυτικών ινών. Μία μερίδα σαλάτα λάχανο δεν ξεπερνάει τις 70 θερμίδες
ΜΠΡΟΚΟΛΟ: Το βρίσκουμε στα ράφια σχεδόν όλο το χρόνο , αλλά η εποχή του είναι το φθινόπωρο. Πλούσιο σε βιταμίνη C και σε φολικό οξύ και καλή πηγή φυτικών ινών. Μελέτες έχουν δείξει ότι το μπρόκολο δρα ενάντια στον καρκίνο, συμβάλλει στην πρόληψη των καρδιαγγειακών, θεραπεύει τις στομαχικές διαταραχές, ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. 1 μερίδα βρασμένο μπρόκολο έχει περίπου 100 θερμίδες.
ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ: Είναι πλούσιο σε νερό, βιταμίνη C, Α , κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο και φυτικές ίνες. Επίσης, το κουνουπίδι περιέχει υψηλά επίπεδα της ουσίας γλυκοσιδάσης η οποία όταν διασπάται στον οργανισμό παράγει μια άλλη ουσία (ισοθιοκινάτες) που αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους αντικαρκινικούς παράγοντες στη διατροφή. Παράλληλα έχει φυλλικό οξύ που προσφέρει προστασία από τα καρδιακά νοσήματα. Πιο συγκεκριμένα, η ουσία DIM (διινδολυμεθάνιο), συστατικό του κουνουπιδιού, έχει πολλαπλά κατασταλτική δράση στον καρκίνο του μαστού. Παρόμοια δράση έχει και η ουσία (ινδόλη-3-καρβινόλη), η οποία αλληλεπιδρά με την βιταμίνη C και αναστέλλει ορισμένα ένζυμα που προκαλούν μετάλλαξη και προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού. 1 μερίδα βρασμένο κουνουπίδι έχει περίπου 70 θερμίδες.
TIP: Για να αποφύγετε τη μυρωδιά μπορείτε να βάλετε μέσα στο νερό που βράζει το κουνουπίδι μια φέτα ψωμί ή ένα λεμόνι ή ένα κρεμμύδι ή να βρέξετε ένα βαμβάκι με ξίδι και να το τοποθετήσετε πάνω στο καπάκι της κατσαρόλας.
ΠΙΠΕΡΙΕΣ: Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Περιέχουν βιταμίνη Α , βιταμίνες του συμπλέγματος Β, είναι πολύ πλούσιες σε βιταμίνη C, έχει πυρίτιο, και γενικά είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά στοιχεία . Οι καυτερές πιπεριές , κυρίως, περιέχουν την καψαϊκίνη , που πρόσφατα, ανακάλυψαν ότι, μέσω μιας διαδικασίας, αναστέλλει τη μεταφορά των σημάτων πόνου στον οργανισμό. Με την είσοδό της στον οργανισμό η καψαϊκίνη προκαλεί την απελευθέρωση ενδορφινών στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα την εμφάνιση μιας αναλγητικής δράσης παρόμοιας με αυτήν της μορφίνης. Καταναλώστε κόκκινες (είναι πιο πλούσιες σε βιταμίνη C), πράσινες και κίτρινες ! 1 πιπεριά ωμή έχει περίπου 25 θερμίδες.