Νέα-Συμβουλές Υγιεινής Διατροφής

Λαχανοσαλάτα με καβουρόψιχα (Μερίδες 4)

Υλικά:

1/4 μέτριο λάχανο λευκό

1 φλιτζάνια ψιλοκομμένο λάχανο κόκκινο

1 φλιτζάνια καρότο τριμμένο

1 φλιτζάνια καβουρόψιχα ή 200γρ. σουρίμι

3 κουταλιές ελαιόλαδο

1/2 φλιτζάνι χυμό λεμονιού

αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ το λευκό με το κόκκινο λάχανο ψιλοκομμένα, το τριμμένο καρότο, την καβουρόψιχα (ή το σουρίμι κομμένο σε ροδέλες), το ελαιόλαδο το χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.

 

Χταπόδι με φασόλια (Μερίδες 6)

Υλικά:

500γρ. χταπόδι ξιδάτο (το βρίσκετε έτοιμο στα σούπερ μάρκετ, εναλλακτικά παίρνετε φρέσκο και το βράζετε) 

300γρ. φασόλια ξερά

3 ντομάτες

10 πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσια

1 κλωνάρι θυμάρι

1 φύλλο δάφνης

5 κουταλιές ελαιόλαδο

2 κουταλιές ξύδι

αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Βράζουμε τα φασόλια σε αλατισμένο νερό, μαζί με το θυμάρι και τη δάφνη για 40 λεπτά και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Κόβουμε τις ντομάτες σε ροδέλες. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το λάδι, το ξίδι, το αλάτι και το πιπέρι. Βάζουμε τα φασόλια στο σκεύος όπου θα  σερβίρουμε το φαγητό και τα περιχύνουμε με το λαδόξιδο. Προσθέτουμε τις ντομάτες και το χταπόδι.  

 

Φακές λαδορίγανη (Μερίδες 6)

Υλικά:

500γρ. φακές

5 κουταλιές ελαιόλαδο

5 κουταλιές χυμό λεμονιού

1 γεμάτο κουταλάκι ρίγανη

αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Βράζουμε τις φακές μέχρι να χυλώσουν, τις στραγγίζουμε και ετοιμάζουμε τη λαδορίγανη. Χτυπάμε το ελαιόλαδο, τη ρίγανη, το χυμό λεμονιού, το αλάτι και το πιπέρι και περιχύνετε με αυτό τις φακές.

Πίτα με αγκινάρες και τυρί

Υλικά (Μερίδες 6)

500γρ. φύλλο

10 αγκινάρες

6 καρότα

300γρ. Regato Light

250γρ. ανθότυρο

5 κουταλιές ελαιόλαδο

2 λεμόνια

Πιπέρι

Εκτέλεση:

Κόβουμε το κοτσάνι από τις αγκινάρες, αφαιρούμε όλα τα πράσινα φύλλα, κόβουμε την καρδιά στη μέση, βγάζουμε το χνούδι και τις ρίχνουμε μία-μία σε λεμονόνερο για να με μαυρίσουν. Καθαρίζουμε τα καρότα και τα βάζουμε να βράσουν για 20 λεπτά. Στο μεταξύ, τρίβουμε το κεφαλοτύρι και θρυμματίζουμε το ανθότυρο. Αφαιρούμε τα καρότα, τα βάζουμε σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ και τα λιώνουμε. Στη συνέχεια, στρώνετε τα μισά φύλλα στο ταψί, λαδώνοντας το ένα-ένα. Βγάζουμε τις αγκινάρες από το λεμονόνερο, τις ζεματούμε, τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τις βάζουμε και αυτές στο μπολ μαζί με τα καρότα, προσθέτουμε τα τυριά και λίγο πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά τη γέμιση και την απλώνουμε στο ταψί. Από πάνω στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία έχετε λαδώσει. Βρέχουμε την επιφάνεια της πίτας και χαράζουμε τα κομμάτια. Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο.   

 

Κατίκι δομοκού με αμύγδαλα, καρύδια και πορτοκάλι (Μερίδες 2)

Υλικά:

200γρ. φρέσκο κατίκι Δομοκού

80γρ. πορτοκάλι κομμένο σε κύβους

60γρ. αμύγδαλα

60γρ. καρύδια

2γρ. κάρυ

χυμό από 1/2 πορτοκάλι

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το φρέσκο τυρί με το χυμό πορτοκαλιού. Κατόπιν, περιχύνουμε το ψιλοκομμένο πορτοκάλι με κάρυ. Σε ένα μπολ τοποθετούμε εναλλάξ το μείγμα τυριού και το πορτοκάλι μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Τέλος γαρνίρουμε με τα αμύγδαλα και τα καρύδια.  

 

 

 

Copyright © 2012 adynatizw.gr All Rights Reserved.
powered by Softways S.A.