Λαχανικά: Να τα φάω ωμά ή βραστά;
Τα λαχανικά, ωμά ή βρασμένα, πρέπει να βρίσκονται στο καθημερινό σας τραπέζι, καθώς είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες (φλαβονοειδή, καροτινοειδή κ.α ) ενώ ορισμένα έχουν και ω-3 λιπαρά οξέα (σταμναγκάθια, γλιστρίδα), που έχουν ευεργετική δράση στο καρδιαγγειακό σύστημα. Άλλωστε, οι φυτικές ίνες που έχουν βοηθάν το έντερο να λειτουργήσει καλύτερα και δρουν προληπτικά στην εμφάνιση παθήσεων που αφορούν το έντερο.
ΩΜΑ
Ο καλύτερος τρόπος να φάμε τα λαχανικά είναι ωμά. Φροντίστε το πλύσιμο να γίνεται πολύ καλά με άφθονο τρεχούμενο κρύο νερό και γρήγορα, ώστε να απομακρυνθούν υπολείμματα από χώμα, σκόνη, κοπριές. Μ' αυτόν τον τρόπο εξουδετερόνωνται και αρκετά μικρόβια και βακτήρια. Μην τα αφήνετε μέσα στο νερό να μουλιάσουν, γιατί θα χάσουν μέρος των βιταμινών τους. Ωστόσο, μουλιάστε για 10' σε μια λεκάνη με νερό και ξίδι μόνο όταν πρόκειται για λαχανικά που μπορεί να έρχονται σε επαφή με διάφορες εστίες μολύνσεων (πχ. σκυλιά). Το ξίδι δημιουργεί ένα όξινο περιβάλλον στο οποίο δεν μπορούν να ζήσουν ορισμένοι μικροοργανισμοί. Στο τέλος ξεπλύνετε με άφθονο τρεχούμενο νερό.
Τα λαχανικά που θα φάτε ωμά στις σαλάτες, καλό είναι να τα χοντροκόψετε με τα χέρια σας. Τα ψιλοκομμένα λαχανικά οξειδώνονται ευκολότερα και τεμαχίζονται και οι φυτικές τους ίνες με αποτέλεσμα να μειώνεται η δράση τους. Βάλτε λεμόνι αντί για ξίδι, γιατί η βιταμίνη C που έχει καθυστερεί την οξείδωση.
ΒΡΑΣΤΑ
Με το βρασμό των λαχανικών χάνεται ένα μέρος από τα θρεπτικά συστατικά τους. Για να χαθούν όσο το δυνατόν λιγότερα συστατικά, ρίξτε τα λαχανικά σε όσο γίνεται λιγότερο νερό που κοχλάζει και βράστε τα για όσο γίνεται λιγότερη ώρα, με σκεπασμένη την κατσαρόλα. Μη χρησιμοποιήσετε σόδα γιατί, μπορεί να διατηρεί το χρώμα "ζωντανό", αλλά καταστρέφει τη βιταμίνη C. Για να είναι πιο τρυφερά τα λαχανικά σας, προσθέστε το αλάτι στο τέλος. Μόλις βράσουν τα λαχανικά βγάλτε τα από την κατσαρόλα που έβρασαν, γιατί όταν μένουν μέσα στο νερό τους, αλλοιώνεται η μυρωδιά αλλά και το χρώμά τους. Ωστόσο, ο ζωμός τους κάνει πολύ καλό στον οργανισμό και μπορείτε να τον πιείτε (με λίγο λεμόνι, λάδι και αλάτι!). Αν έχετε ατμομάγειρα προτιμήστε να παρασκευάσετε τα λαχανικά σας στον ατμό , γιατί διατηρούν περισσότερα από τα συστατικά τους!
ΨΗΤΑ
Ένας άλλος τρόπος να καταναλώσετε τα λαχανικά , είναι ψημένα στο φούρνο. Εδώ τα λαχανικά εκτίθονται σε υψηλή θερμοκρασία. Οι απώλειες θρεπτικών συστατικών που υπάρχουν είναι μικρές. Για να μειωθεί ο χρόνος ψησίματος βάλτε τα σε φούρνο προθερμασμένο. Προσοχή όμως αν προτιμάτε να ψήνετε τα λαχανικά στα κάρβουνα, καθώς κατά την καύση αναπτύσσονται καρκινογόνες ουσίες.