Νέα-Συμβουλές Υγιεινής Διατροφής


10 
Tips για να τρώτε σωστά και οικονομικά!


1. Οργανώστε τα ψώνια σας – Κάντε λίστα τροφίμων

Είναι σίγουρο ότι όταν περιπλανάστε μέσα στους διαδρόμους των σούπερ-μάρκετ, και ρίχνετε ό, τι  πιάνετε στο καρότσι σας, μόνο οικονομία δεν μπορείτε να κάνετε! Προγραμματίστε τα γεύματα σας και  κάντε μία λίστα με τα τρόφιμα που χρειάζεστε.Μείνετε στους συγκεκριμένους διαδρόμους που ανταποκρίνονται στη λίστα σας και μην κάνετε βόλτες μέσα στο σούπερ –μάρκετ.

2. Χρησιμοποιήστε εκπτωτικά κουπόνια  & δωροεπιταγές.

Πολλές Κυριακάτικες εφημερίδες προσφέρουν εκπτωτικά κουπόνια ή δωροεπιταγές  για σούπερ μάρκετ.Επίσης χρησιμοποιώντας τις κάρτες πιστότητας ( ειδικές πλαστικές κάρτες που βγάζουν οι περισσότερες  αλυσίδες  σούπερ μάρκετ mass-card,AB, carrefour κά), κερδίζετε  επιπλέον εκπτώσεις σε πολλά προϊόντα ή και επιστροφή χρημάτων με τη μορφή δωροεπιταγής. Εκμεταλλευτείτε τα προγράμματα πιστότητας μέσω των πιστωτικών καρτών ( πληρώνοντας τον λογαριασμό του σούπερ-μάρκετ με πλαστικό χρήμα, είτε κερδίζετε χρήματα άμεσα μέσα από την επιστροφή χρημάτων μέσω του λογαριασμού της κάρτας, είτε έμμεσα μέσα από διαδικασία συλλογής πόντων οι οποίοι στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για την αγορά προϊόντων).

3. Αγοράστε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας (private label ήPL).

Είναι αρκετά πιο οικονομικά από τα επώνυμα προϊόντα. Όσον αφορά στην προμήθεια προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, αυτή γίνεται κυρίως από εγχώριες επιχειρήσεις, οι οποίες παράγουν PL αποκλειστικά ή παράλληλα με άλλα επώνυμα προϊόντα .Οι Έλληνες ανακαλύπτουν σταδιακά τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας με αποτέλεσμα το ποσοστό διείσδυσης των συγκεκριμένων προϊόντων στο σύνολο πωλήσεων των σούπερ μάρκετ να ξεπέρασε  το 2012 το 17%.

4. Αγοράστε προσφορές & πολυσυσκευασίες.

Διαλέξτε τα προϊόντα που είναι σε προσφορά. Αγοράστε πολυσυσκευασίες , αλλά μόνο αν μπορείτε να διατηρήσετε όλα τα τεμάχια ,όπως πρέπει, μέχρι να καταναλωθούν.

5.Συγκρίνετε την τιμή μονάδας.

Χρησιμοποιήστε την «τιμή μονάδας» (τιμή ανά κιλό ή ανά λίτρο) για να συγκρίνετε τα επώνυμα προϊόνταμε τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, ή τις πολυσυσκευασίες  και  τις  οικονομικές-συσκευασίες “economy “ (μεγαλύτερες σε μέγεθος ) ,με την μονή συσκευασία ή τις κανονικού μεγέθους συσκευασίες . Σε πολλά σούπερ-μάρκετ, η τιμή μονάδας αναγράφεται στα ράφια.

6.Διαβάστε τις ετικέτες τροφίμων.

Συγκρίνετε τα θρεπτικά συστατικά χρησιμοποιώντας το %  ΣΗΠ  στη στήλη των διατροφικών στοιχείων. 5% ή λιγότερο είναι χαμηλό (τα κορεσμένα και τρανς  λίπη, η χοληστερόλη και το  αλάτι φροντίστε να είναι χαμηλά).20 % ή περισσότερο είναι υψηλό ποσοστό (στοχεύστε σε ψηλές τιμές φυτικών ινών, βιταμινών ,μετάλλων και ιχνοστοιχείων).

7.Ψωνίστε τα βασικά.

Ξεκινήστε με τα βασικά τρόφιμα, φρέσκα λαχανικά, φρούτα, κρέας, γαλακτοκομικά και ψωμί, και μετά  περιπλανηθείτε στους διαδρόμους για τα υπόλοιπα απαραίτητα.

8. Ψωνίστε  τα τρόφιμα της εποχής.

Τα τρόφιμα της εποχής κοστίζουν λιγότερο. Ψωνίστε από την λαϊκή φρέσκα λαχανικά και φρούτα. Για τρόφιμα που είναι εκτός εποχής, τα κατεψυγμένα και τα κονσερβοποιημένα λαχανικά (χωρίς ή με ελάχιστο αλάτι/ζάχαρη) είναι μια καλή και θρεπτική επιλογή.

9. Διατηρήστε τα τρόφιμα σωστά και ασφαλώς  και αποφύγετε τις απώλειες λόγω κακής  αλλοίωσης.

Μην ξεχνάτε να ελέγχετε τις ημερομηνίες « παραγωγής» και «λήξης» έτσι ώστε να αγοράσετε τα πιο φρέσκα. Βάλτε τα προϊόντα ψυγείου και τα κατεψυγμένα τελευταία στο καρότσι σας, και αποθηκεύστε τα αμέσως στο ψυγείο/κατάψυξη. Μόλις πάτε σπίτι, τακτοποιήστε τα τρόφιμα στα ράφια/ψυγείο έτσι ώστε αυτά με την πιο σύντομη ημερομηνία λήξης ,να είναι μπροστά ,για να καταναλωθούν πρώτα.

10.Έχετε το νου σας στο ταμείο.

Ελέγξτε ότι η τιμή που «χτυπάνε» στο ταμείο, είναι ίδια με αυτή που αναγράφεται στο ράφι ή στα διαφημιστικά φυλλάδια ,ειδικά αν πρόκειται για προϊόντα προσφοράς .Τέτοια λάθη είναι συχνό φαινόμενο.

Και κάτι επιπλέον

Τα τρόφιμα που είναι εποχής είναι συνήθως πιο φτηνά και πιο θρεπτικά. Ωστόσο ,όταν δεν είναι στην εποχή τους, ίσως τα κατεψυγμένα ή κονσερβοποιημένα /σε βάζα λαχανικά να είναι πιο οικονομικά.

Βασιστείτε στα δημητριακά και τα προϊόντα τους ,για να προσθέσετε ποικιλία με χαμηλό κόστος στο τραπέζι σας. Προμηθευτείτε τα σε χονδρική ή χύμα.

Μην αγοράζετε πολλές συσκευασίες γαλακτοκομικών, αν δεν τις καταναλώνετε.

Όταν αγοράζετε κρέατα, πουλερικά, αυγά, ψάρια ,υπολογίστε την τιμή  ανά μερίδα όχι ανά κιλό .Τα αυγά και τα πουλερικά είναι συνήθως οι οικονομικότερες επιλογές .Καλή πηγή πρωτεΐνης είναι ακόμη τα  όσπρια και οι ξηροί καρποί (ιδίως αν συνδυαστούν κατάλληλα με πηγές δημητριακών).

 

Copyright © 2012 adynatizw.gr All Rights Reserved.
powered by Softways S.A.