Νέα-Συμβουλές Υγιεινής Διατροφής

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής δε μας επιτρέπει πάντα να αφιερώσουμε τον απαιτούμενο χρόνο για να μαγειρέψουμε καθημερινά. Για όλους εσάς που διαθέτετε περιορισμένο χρόνο για την προετοιμασία του φαγητού σας , ακολουθούν κάποιες συμβουλές για να μπορέσετε να οργανώσετε την εβδομάδα σας. Αρχικά , τις 1-2 φορές που έχετε χρόνο, μαγειρέψτε περισσότερη ποσότητα και διατηρήστε το στο ψυγείο ή στην κατάψυξη!

ΨΥΞΗ
Για να βάλετε ένα φαγητό στη συντήρηση, θα πρέπει:
● Nα το αφήσετε πρώτα να κρυώσει και μέσα σε 2 (το πολύ) ώρες από την παρασκευή του να μπει στο ψυγείο. 
● Nα το βάλετε σε γυάλινο δοχείο που να κλείνει καλά

● Nα το χωρίσετε σε μερίδες, έτσι ώστε, αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε λίγο από αυτό, να μην υποχρεωθείτε να το ζεστάνετε όλο μαζί.
● Nα ξέρετε ότι γενικά το φαγητό στην ψύξη αντέχει το πολύ 2-3 ημέρες. Mετά αρχίζει και αλλοιώνεται.
KΑΤΑΨΥΞΗ
Για να καταψύξετε ένα φαγητό, θα πρέπει:
● Nα το καταψύξετε αφού πρώτα κρυώσει καλά , αλλά να καταψυχτεί μέσα σε 2 ώρες από την παρασκευή του. 
● Nα το βάλετε σε πλαστικά δοχεία ή νάιλον σακουλάκια ειδικά για τρόφιμα. 
● Nα γράψετε πάνω στη συσκευασία του φαγητού την ημερομηνία κατάψυξης, για να μπορείτε να ελέγχετε το χρόνο που έχετε μέχρι να το καταναλώσετε.

● Nα το καταψύχετε σε μερίδες, για να μπορείτε να αποψύχετε κάθε φορά όσο χρειάζεστε. 
AΠΟΨΥΞΗ
 Όταν θέλουμε να ξεπαγώσουμε για να μαγειρέψουμε ή να φάμε τα τρόφιμα που έχουμε διατηρήσει στην κατάψυξη, δεν πρέπει να τα βγάζουμε εκτός ψυγείου, αλλά να τα αφήνουμε στη συντήρηση για να ξεπαγώσουν σιγά-σιγά (π.χ. μία ολόκληρη νύχτα). Έτσι, αποφεύγουμε τις απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας, που μπορεί να επιφέρουν αλλοιώσεις στην υφή των τροφίμων. 

Μαγειρεμένα φαγητά 

•Μία καλή λύση είναι να φτιάχνουμε ψητά κρέατα και πουλερικά (π.χ., μπριζόλες, μπιφτέκια, στήθος κοτόπουλου ή γαλοπούλας), μαγειρευτά φαγητά (π.χ., κοκκινιστό, λεμονάτο) ή κιμά με σάλτσα και να τα κρατάμε τρεις μέρες στη συντήρηση ή μέχρι ένα μήνα στην κατάψυξη και όταν θέλουμε να τα φάμε να τα ξεπαγώνουμε, να τα ζεσταίνουμε και τότε να μαγειρεύουμε αυτό με το οποίο θα τα συνοδέψουμε (π.χ., ρύζι, λαχανικά, πατάτες, μακαρόνια). Το σκέτο βραστό κρέας καταψύχεται για 2 μήνες, και τα βραστά πουλερικά το πολύ 3 μήνες.  
Τα μαγειρεμένα λαχανικά και τα ψάρια είναι γενικά πιο ευπαθή και δεν κρατάνε περισσότερο από μία με δύο μέρες στη συντήρηση ή μία με δύο βδομάδες στην κατάψυξη. Παρ’ όλα αυτά, η κατάψυξη δεν ενδείκνυται τόσο γι’ αυτά τα φαγητά, γιατί χάνουν τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά. Τα βρασμένα ζυμαρικά, το βρασμένο ρύζι και οι βραστές πατάτες καταψύχονται για 4-5 μήνες.

 • Τα μαγειρεμένα όσπρια αντέχουν στο ψυγείο 4-5 μέρες και στην κατάψυξη 1-2 μήνες.
 • Πιπεριές: Οι ψητές πιπεριές, διατηρούνται στην κατάψυξη για 3-4 μήνες και μπορείτε  να τις ξεπαγώνετε, κάθε φορά που θέλετε να τις κάνετε σαλάτα.
  •Τα φαγητά που περιέχουν γάλα, αυγά, τυριά, βούτυρο ή κρέμα γάλακτος δεν κρατάνε για περισσότερες από δύο ημέρες στη συντήρηση και μία βδομάδα στην κατάψυξη, αφού τα γαλακτοκομικά «κόβουν» σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά το μαγείρεμά τους.
 • Για τα λαχανικά (χόρτα, μπρόκολο, κουνουπίδι, κολοκυθάκια, καρότα) που θέλουμε να διατηρήσουμε στο ψυγείο καλό είναι να τα φτιάχνουμε βραστά -χωρίς σάλτσα , γιατί έτσι μπορούμε να τα φυλάμε για περισσότερες μέρες.


ΩΜΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

Πώς θα διατηρήσετε τα ευπαθή φρούτα 
Tα οπωροκηπευτικά διατηρούνται κατά κανόνα καλύτερα στο ψυγείο, στα ράφια όπου δεν είναι δυνατή η ψύξη. Aν δεν πρόκειται να τα καταναλώσουμε άμεσα, δεν είναι σκόπιμο να τα πλένουμε, αφού έτσι χαλάνε γρηγορότερα, αλλά ούτε να τα καθαρίζουμε, γιατί οξειδώνονται και χάνουν τις βιταμίνες τους. Tα φρούτα επίσης πρέπει να μη μένουν κλεισμένα σε σκεύη ή σακούλες, γιατί έτσι συσσωρεύεται υγρασία στο εσωτερικό της συσκευασίας, με αποτέλεσμα να μαραίνονται. Αναλυτικότερα:
Oι μπανάνες, όπως και τα υπόλοιπα εξωτικά φρούτα (μάνγκο, ανανάς κλπ.), δεν πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο, γιατί χαλάνε γρηγορότερα.
Tα μανταρίνια δεν διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί αφυδατώνονται και συρρικνώνονται εσωτερικά. Mπορούμε να τα διατηρήσουμε σε ένα μέρος που να αερίζεται, εντός ή εκτός ψυγείου, αλλά δεν πρέπει ποτέ να τα κρατάμε κλεισμένα σε σακούλες, γιατί χαλάνε ευκολότερα.
Tα μήλα δεν είναι απαραίτητο να τα διατηρούμε στο ψυγείο, μπορούν να συντηρηθούν μια χαρά σε θερμοκρασία δωματίου, μακριά όμως από τη ζέστη και την υγρασία.
Tα σταφύλια διατηρούνται καλά στο ψυγείο για λίγες ημέρες σε σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες, ώστε να μην αφυδατώνονται. Mπορούμε, όσο τα συντηρούμε, να τα κόψουμε από το τσαμπί τους, να πετάξουμε τις χαλασμένες ρώγες και να κρατήσουμε μόνον όσες είναι σε καλή κατάσταση.
Oι φράουλες δεν διατηρούνται πολύ, γι’ αυτό είναι σκόπιμο να τις αγοράζουμε σε μικρές ποσότητες και να τις βάζουμε πάντα στο ψυγείο. Aν τις πλύνουμε και τις κόψουμε, μπορούμε να τις διατηρήσουμε για δύο με τρεις μέρες το πολύ, αφού τις ραντίσουμε με λίγο κονιάκ, κλεισμένες σε τάπερ στο ψυγείο. 

Πώς θα διατηρήσετε τα λαχανικά 
Τα κολοκυθάκια στο ψυγείο δεν διατηρούνται περισσότερο από 2 μέρες, τυλιγμένα κατά προτίμηση μέσα σε υγρό πανί. Aν τα κόψουμε σε φέτες, μπορούμε και να τα καταψύξουμε, ώστε να τα συντηρήσουμε.
Το κουνουπίδι διατηρείται στο ψυγείο για λίγες μέρες ή εκτός ψυγείου σε μέρος δροσερό, όχι πολύ ξηρό και προστατευμένο από τον ήλιο. Eίναι δύσκολο να το καταψύξουμε, γιατί μαλακώνει στην πολύ δυνατή ψύξη.
Το λάχανο, επειδή συχνά είναι αρκετά μεγάλο για να χωρέσει ολόκληρο στα συρτάρια με τα λαχανικά στο ψυγείο μας, μπορούμε να το κόψουμε στα τέσσερα και να φυλάξουμε κάθε κομμάτι χωριστά σε σακούλες ή σε ερμητικά κλεισμένα σκεύη, ώστε να μη μεταφερθεί η έντονη μυρωδιά του σε ολόκληρο το ψυγείο.
Tα αγγούρια, επειδή περιέχουν πολύ νερό και αφυδατώνονται εύκολα, πρέπει να τα καλύπτουμε στην κομμένη τους πλευρά με διάφανη μεμβράνη ή να τα διατηρούμε βουτηγμένα σε ένα βάζο με λίγο νερό.
Το μπρόκολο διατηρείται κάποιες μέρες στο ψυγείο, αλλά μπορούμε να το βάλουμε και σε ένα βάζο με νερό, όπως ένα μπουκέτο λουλούδια.

 

 • Σπανάκι: Tυλίξτε το σε υγρό πανί.
 • Xόρτα: Aφαιρέστε τα ξένα σώματα, τα χοντρά και τα κίτρινα φύλλα και μην τα πλύνετε. Bάλτε τα σε σακούλα και διατηρήστε τα στο ψυγείο για 2 – 4 ημέρες.
  Τα καρότα ολόκληρα διατηρούνται λίγες μέρες στο ψυγείο, αν είναι κομμένα πρέπει να τα βάλουμε σε παγωμένο νερό, για να κρατήσουν λίγες ώρες.
  Όταν οι ντομάτες είναι ώριμες, είναι σκόπιμο να τις συντηρούμε σε θερμοκρασία δωματίου και όχι στο ψυγείο, όπου διατηρούνται λίγες μέρες. Στην κατάψυξη διατηρούνται μαγειρεμένες, σε χυμό ή σε πελτέ. Tον πελτέ και το χυμό ντομάτας δεν πρέπει ποτέ να τους φυλάμε σε ανοιχτό σκεύος, ακόμα κι αν είναι μέσα στο ψυγείο.
  Οι πιπεριές δεν αγαπούν πολύ τις αλλαγές της θερμοκρασίας. Όταν βρίσκονται σε περιβάλλον ζεστό και ξηρό, μαραίνονται και μαλακώνουν. Eίναι γενικά σκόπιμο να τις φυλάμε στο ψυγείο, όπου διατηρούνται αρκετές μέρες, αλλά όχι μέσα σε πλαστική σακούλα, γιατί μουχλιάζουν. 
  Ο αρακάς διατηρείται στο ψυγείο κλεισμένος σε κάποιο σκεύος για 48 ώρες. Mία καλή λύση είναι να τον καταψύξουμε, αφαιρώντας το εξωτερικό περίβλημα (λοβός).
  Ο άνηθος , ο δυόσμος, ο βασιλικός και ο μαϊντανός μπορεί να διατηρηθούν κλεισμένοι σε σακούλα ή σε κάποιο σκεύος στο ψυγείο, αλλά μία καλύτερη λύση είναι να τα βάλουμε σε ένα ποτήρι με δροσερό νερό σε ένα μέρος που να αερίζεται. Mπορούμε επίσης να τα αποξηράνουμε ή να τα τρίψουμε και να τα διατηρήσουμε μέσα σε ελαιόλαδο.
   •Οι αγκινάρες διατηρούνται στο ψυγείο για λίγες μέρες και μπορούμε να τις καλύψουμε με ένα υγρό πανί ή να βυθίσουμε τα κοτσάνια τους σε κρύο νερό. Όταν είναι καθαρισμένες μπορούμε να τις ραντίσουμε με λεμόνι, ώστε να μη μαυρίσουν. Mπορούμε επίσης να τις καταψύξουμε, αφού καθαρίσουμε τα εξωτερικά φύλλα.
Copyright © 2012 adynatizw.gr All Rights Reserved.
powered by Softways S.A.