ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ
Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν τρόφιμα με αφροδισιακές ιδιότητες ή πρόκειται για έναν μύθο; Τα θαλασσινά και οι ξηροί καρποί με μέλι είναι συνήθως αυτά που έρχονται πρώτα στο μυαλό ως αφροδισιακά τρόφιμα. Τι ισχύει όμως ; Συνδέονται πράγματι με την αύξηση της σεξουαλικότητας ή είναι απλά ένας μύθος;
Πράγματι, υπάρχουν κάποια διατροφικά συστατικά για τα οποία υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα. Βασικά, η ερωτική διάθεση και η σεξουαλική δραστηριότητα σχετίζονται με την εγκεφαλική δραστηριότητα καθώς υπάρχουν ουσίες, οι οποίες μεταφέρουν τα σεξουαλικά ερεθίσματα στον εγκέφαλο, που λέγονται νευροδιαβιβαστές.
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος B παίζουν, καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών , η βιταμίνη C, το μαγνήσιο και το σελήνιο, συντελούν στην προστασία των νευροδιαβιβαστών από βλάβες και στη λειτουργία των μηχανισμών επιδιόρθωσής τους.
Κύρια συστατικά των νευροδιαβιβαστών είναι τα αμινοξέα , που αποτελούν τις δομικές μονάδες των πρωτεϊνών. Συνεπώς, τα πρωτεϊνούχα τρόφιμα , είναι απαραίτητα για το σχηματισμό των νευροδιαβιστών.
Επομένως τα διατροφικά συστατικά που σχετίζονται με τη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών (βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C, μαγνήσιο , σελήνιο και αμινοξέα (κυρίως αργινίνη), αποτελούν σημαντικά στοιχεία για μια υγιή σεξουαλική δραστηριότητα.
Επίσης ο ψευδάργυρος, είναι ένα μέταλλο που σχετίζεται με την γονιμότητα και την καλή υγεία της σεξουαλικής ζωής και βοηθάει στην παραγωγή τεστοστερόνης, της ορμόνης που είναι υπεύθυνη για την σεξουαλική επιθυμία.
Τέλος η βιταμίνη Ε , που έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, βοηθάει και στην παραγωγή σεξουαλικών ορμονών.
Αν , λοιπόν ενδιαφέρεστε για μια καλή σεξουαλική ζωή, φροντίστε να καταναλώνετε τα παρακάτω τρόφιμα , που αποτελούν πηγές των προαναφερθέντων θρεπτικών συστατικών.
Βιταμίνη Β1 : φασόλια, αρακάς, φακές, καρύδια, αναποφλοίωτο ρύζι, αλεύρι ολικής αλέσεως, γιαούρτι, χοιρινό κρέας
Βιταμίνη Β3 : πατζάρι, μαγιά μπίρας, φιστίκια, ξιφίας, σολομός, τόνος, χοιρινό, θαλασσινά
Βιταμίνη Β6 : μπανάνες, καρότα, αβοκάντο, αυγά, φιστίκια, γαρίδες, τόνος
Φολικό οξύ : πράσινα λαχανικά, ρεβίθια, φιστίκια, τυρί, τόνος, σολομός
Βιταμίνη C : πορτοκάλια, ντομάτες, πράσινα λαχανικά
Βιταμίνη Ε : λίπη, έλαια, σιτηρά, ξηροί καρποί ,όσπρια και θαλασσινά.
Β-καροτένιο : καρότα, ντομάτες, γλυκοπατάτες, πεπόνι, καρπούζι, βερίκοκα, μάνγκο , και σε μικρότερο βαθμό μαρούλι, το σπανάκι, το λάχανο, το μπρόκολο
Μαγνήσιο : ψωμί και δημητριακά ολικής αλέσεως, κακάο, ξηροί καρποί, καλαμπόκι, σπανάκι
Σελήνιο : μαγιά, δημητριακά ολικής αλέσεως
Ψευδάργυρος : κυρίως τα ωμά στρείδια, συκώτι, κρέας , μανιτάρια, κρόκος αυγού, ψάρια, όσπρια, ξηροί καρποί (αμύγδαλα, φιστίκια κάσιους, πεκάν, κουκουνάρι), φιστικοβούτυρο. θαλασινά (καβούρια, αστακοί, γαρίδες), φύκια , σπαράγγια, μπρόκολα, σέσκουλα, πράσινα λάχανα, σπανάκι, κολοκύθα
Ωστόσο , επιπρόσθετα σε όλα τα παραπάνω μην ξεχνάτε ότι ιδιαίτερη σημασία έχει όλη η τελετουργία του γεύματος , τα έντονα αρώματα και μυρωδικά, και το αισθησιακό περιβάλλον!